La Horgesti, omul sfinteste locul


Pe noul primar al comunei Horgesti, Gheorghe Cioroaba (ALDE) l-am gasit la sediu. Era o zi de miercuri iar antecamera era plina de diversi oameni care vroiau sa intre la edil. Asa ca ne-am propus sa nu-i rapim prea mult timp si sa incercam sa aflam de la primar date de ultima ora despre activitatea administratiei locale din Horgesti. Cum drumurile constituie inca o mare problema in comuna, am aflat de la edil ca deocamdata sunt asfaltati doar 1,5 km, de la Primărie până la capătul satului Horgeşti, din totalul de 30 de kilometri de drumuri comunale. Asfaltarea DJ252A ar rezolva multe din problemele horgestenilor, deoarece toate satele sunt aliniate la acest drum, cu o excepţie, satul Galeri şi o parte din Răcătău de Jos. Gheorgge Cioroaba este la primul mandat de primar, dar nu strain de probleme comunei, dar si de administratie. ”După o analiză a priorităţilor, ne-am propus şi am depus un proiect prin PNDL 2
pentru asfaltarea a 5,5 km, repartizaţi în toată comuna. Tot pe PNDL am depus un proiect pentru construirea unei şcoli în satul Sohodor, singurul sat cu o explozie demografică. Şcoala este la stadiul de fundaţie, lucrările au fost sistate o perioadă, urmează să intre în finanţare pentru finalizare”, spune edilul. El adauga ca Drumul Judeţean 252A este prins în Programul Naţional de Dezvoltare Locală 2. Este vorba de 7,4 km, Horgeşti – Răcătău, drumul care străbate de la Nord la Sud comuna Horgeşti. Acest proiect a fost votat şi este depus spre finanţare. S-au făcut măsurători, s-a ridicat TOPO. 
 
Lucrari la scoli si alimentare cu apa

Cele două şcoli din sat, una construită prin Banca 
Mondială, nu mai fac faţă, se învaţă în două schimburi. Asa incat, a fost inaitat un memoriu Ministerului Educatiei, care cuprinde pe lângă situaţia actuală a populaţiei şcolare şi un studiu de perspectivă, ce vine din urmă, câţi copii vor intra, în următorii ani, la grădiniţă, apoi ciclul primar şi gimnazial. Am mai aflat de la edilul comunei, un de isprava dealtfel ca din discuţiile cu cetăţenii are in vedere si construirea unui pod peste pârâul Horgeşti (la Punctul Zodian), care facilitează accesul oamenilor spre terenurile agricole şi spre satul Mărăscu. Veche administratie demarase un proiect de alimentare cu apă, în sistem centralizat, dar care a fost oprit. Asa ca actuala administratie, sub conducerea lui Gheorghe Cioroaba l-a reluat. Proiectul a fost selectat şi nominalizat la finanţare prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), Măsura 7.2. si mai este nevoie de un singur aviz, de la APM, după care se va semna contractul cu AFIR. Din păcate, în acest proiect nu este cuprins şi satul Horgeşti, satul reşedinţă. „După finalizarea acestui proiect mai putem depune un altul pentru extinderea reţelei de apă şi în satul Horgeşti. Împreună cu echipa din Primărie, cu susţinerea noului consiliu local, format din şase consilieri ai PSD, cinci din partea ALDE, cu viceprimar de la PSD, avem programul nostru, ne susţinem în CL, iar eu cred că fiecare primar, fiecare unitate administrativ teritorială trebuie să-şi lase amprenta asupra timpului şi vieţii oamenilor. Suntem foarte săraci în privinţa dotării parcului auto, nu avem niciun utilaj, închiriem în fiecare an şi cheltuim foarte mulţi bani. Acum am depus un proiect prin GAL „Tamasidava” pentru achiziţionarea unui buldoexcavator, care costă 70.000 de euro, din care 60.000 de euro sunt fonduri europene, este foarte necesar mai ales iarna sau la situaţii climatice deosebite. Un alt proiect la care ne-am gândit, l-am şi aprobat în CL, este de modernizare şi dotare a căminului cultural de la Răcătău”, ofteaza edilul.

Niciun comentariu: