Romi din patru județe și-au sărbătorit „Ziua” în Bacău

Sute de oaspeți sosiți din județele Moldovei au sărbătorit, în Bacău, Ziua Internațională a Romilor, marcată pe 8 aprilie. Bucureștiul a fost reprezentat de Andrei Ionescu, consultant pe probleme regionale al președintelui Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE).
Organizator al manifestării a fost Centrul Regional Bacău al Asociației Partida Romilor Pro-Europa (APRPE). „Acțiunea are drept scop promovarea minorității rome din Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, sucursalele din aceste județe fiind arondate Centrului Regional Bacău” a declarat Paustin Bălan, președintele APRPE Bacău și coordonator al Centrului Regional.
Evenimentul a început dimineață cu întâmpinarea invitaților și a continuat, la ora 12, cu „Ceremonia Râului”, momentul cel mai emoționant al Zilei Internaționale a Romilor.
Tinerii romi, oaspeți și gazde, s-au întâlnit în zona Podului Șerbănești și au lansat, în apele Bistriței, flori și lumânări în memoria strămoșilor care și-au început, cu o mie de ani în urmă, drumul către Europa, apoi către cele două Americi. După finalizarea ceremoniei, romii s-au reunit în sala de conferințe a EMD Bacău, unde au discutat despre importanța zilei de 8 aprilie și despre lansarea Centrului Regional Bacău a APRPE, înființat în această primăvară.

Niciun comentariu: