Academician Ovidiu Bojor: "Legile naturii trebuie respectate, nu schimbate”

Câteva zeci de băcăuani şi-au dat întâlnire miercuri, 2 iunie, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene “C. Sturza” pentru a participa la conferinţa cu tema "Remedii naturale în depresii”. Invitat de onoare a fost doctor farmacist, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, Ovidiu Bojor, academician şi fitoterapeut, deţinător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Preşedinţilor Patronatelor din România. Gazde ale manifestării au fost dr. ing. Iuliana Barbu şi  Ioan Enache, bibliotecar. "Tot ce mâncăm, tot ce ne vindecă rănile, tot ce ne aduce fericire se datorează plantelor, regnului vegetal”, a spus academicianul Bojor. Să mai spunem că Ovidiu Bojor este deţinător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Preşedinţilor Patronatelor din România şi Diploma de Merit Academic, acordată de preşedintele Academiei Române.
După prezentarea cărţii "Compendiu de terapie naturală", în care oferă românilor sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos, fondatorul fitoterapiei moderne în România s-a aflat în dialog cu băcăuanii. Acesta a declarat că fitoterapia este o ramură din terapiile naturale, din ce în ce mai actuală şi chiar complementară medicinei preventive şi curative. În viziunea fitoterapeutului, importanţa şi actualitatea acestei ştiinţe este o consecinţă a faptului că "după o intoxicare de un secol cu chimicale, omul şi-a dat seama de reacţiile adverse, de reacţiile secundare, de tot ceea ce este rău”. Întrebat care ar trebui să fie relaţia omului cu plantele, Ovidiu Bojor a răspuns: "Relaţia noastră cu plantele trebuie să fie relaţia cu tot ceea ce este viu şi creat pe Terra. Relaţie de prietenie, ocrotire din partea noastră şi dăruire din partea lor, fiindcă dacă nu ar fi existat asimilaţia clorofiliană (fotosinteza), nu ar fi existat viaţa pe Pământ”.

Trebuie să respectăm natura!

"În primul rând, trebuie să respectăm legile naturii, nu să le schimbăm. Sintetic, este vorba despre respectarea celor trei opturi: opt ore de muncă activă, opt ore de odihnă tot activă şi opt ore de somn. Primul opt înseamnă, indiferent de activitate, fizică sau intelectuală, concentarea maximă în ceea ce facem, cu mici pauze de relaxare, de cinci minute, indiferent dacă suntem la masa de lucru, în faţa computerului sau pe şantier. Al doilea opt, odihna activă, nu înseamnă să stăm cu ochii în tavan sau în faţa televizorului, ci să facem ceea ce ne place cel mai mult: plimbări pe jos, cu bicicleta sau pe role, înot, gimnastică aerobică, dans, concerte, teatre, inclusiv treburi gospodăreşti. Al treilea opt, somnul, trebuie reglat după ceasul biologic al fiecăruia şi corectat după fusul orar atunci când ne deplasăm pe distanţe lungi. Aceasta se realizează cu ajutorul biomelatoninei. Tot aici se încadrează evitarea stresului, evitarea poluării exogene şi mai ales a celei endogene, ce se referă la alimentaţie”.
În final, Ovidiu Bojor a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte subiectul Roşia Montana, pe care o consideră o problemă naţională, europeană şi foarte curând mondială, dar şi cu privire la problematica acelor falşi- fitoterapeuţi. "În primul rând, recomand tuturor să nu se adreseze celor nepregătiţi în acest domeniu. Aceştia nu fac altceva decât să inducă în eroare, să îşi umple buzunarele şi să compromită fitoterapia, care este la ora actuală una dintre ştiinţele viitorului”
Băcăuanii au avut ieri la dispoziţie şi trei standuri, două dintre ele axându-se pe produse naturale (Farmacia Naturii-mostre de produse şi ceaiuri), iar al treilea, pe carte diversă. (Ovidiu CONSTANTINESCU)

Niciun comentariu: